Pykeija, Jäämeri – 14. ajopäivä

Eilen pääsin perille välitavoitteeseen, Jäämerelle ja pieneen Pykeijan kylään. Todella huikeat fiilikset olla lopulta täällä!

Lähdin perjantai-aamuna polkemaan Utsjoelta ensin kohti Nuorgamia. Nuorgamissa piti pysähtyä ottamaan pakollinen kuva kiven luona, joka merkkaa Euroopan Unionin pohjoisinta kohtaa.

IMG_1401
Nuorgamissa.
IMG_1402
EU:n pohjoisin piste.

Siitä sitten vaan nokka kohti Norjaa ja eteenpäin. Vastaan tuli paljon norjalaisia tyhjien peräkärryjen kanssa ja Suomen puolen rautakauppakeskittymä oletettavasti sai selityksen. Erityisesti puutavaraa näytti lähtevän kyytiin runsain mitoin. Tie ja maasto muuttui Norjan puolella nopeasti mäkisemmäksi ja mitä lähemmäs rannikkoa pääsin sitä jyrkempää mäkeä oli tarjolla. Onneksi päivän matka ei ollut kovin pitkä, noin 130 km.

Näkymät kyllä sitten palkitsivat kun saavutin rannikon, pilvisestä ja ajoittain sateista ilmasta huolimatta! Rannikko on jylhää ja karua, jyrkkiä paljaita kallioita ja matalaa sammaleista varvikkoa siellä missä sellainen jaksaa kasvaa.

IMG_1416
Kallioista ja karua rannikkoa.
IMG_1417
Aurinkokin pilkisti välillä.
IMG_1419
Arktista avaruutta.

Pilvet roikkuivat alhaalla kalliojyrkänteiden välissä ja merivesi on kirkasta. Voi kuvitella miltä meri näyttäisi aurinkoisella ja kirkkaalla ilmalla.

IMG_1418
Pilvet roikkuvat alhaalla.
IMG_1415
Jylhää kauneutta.
IMG_1412
Yksinäinen talo.

Kallioiden välissä pilkottaa hiekkarantoja – mutta vesi on niin pirun kylmää, että uimaan meikäläistä ei kyllä saa!

IMG_1422
Pykeijan ranta illalla.
IMG_1423
Aurinko laskee.

Kilometrejä on kertynyt tällä menomatkalla yhteensä 1760 ja ajopäiviä 14. Taukopäiviä oli yhteensä 4. Paino on pudonnut kolme kiloa, eikä pakista ja jenkkakahvoista ole enää mitään jäljellä. Jalat eivät ole kipeät tai hapoilla – säännölliset päivämatkat ja sopiva vauhti estävät piiputtamisen. Sää on ollut muutamaa poutaisempaa päivää lukuunottamatta aika sateinen, mutta sillehän ei tietysti mitään mahda.

Täällä olen viikonlopun yli ja katselen maisemia, ja näillä näkymin maanantaina matka jatkuu taas. Suunta on silloin kohti Näätämöä, Sevettijärveä ja taas Inaria. Inarista jatkan eri reittiä kuin tänne tullessa, eli lähden kohti Kittilää ja Rovaniemeä. Pysykää mukana!

Tee lahjoitus!

Kerään retken aikana varoja syövästä toipuvien kuntoutukseen. Osallistu ja lahjoita - kerätyt varat ohjataan apua tarvitseville Brother Christmasin kautta!

€100,00

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: