Siitä syövästä vielä ja hyväntekeväisyydestä.

Mainitsin jo aiemmin tuosta hyväntekeväisyydestä, joka on vahvasti läsnä tässä retkellä. Tavoitteenahan on saada varoja kasaan tukemaan syövästä toipuvien kuntoutumista ja palaamista hiljalleen takaisin normaaliin elämään. Tämä näkökulma on vähemmän esillä, koska kamppailu sairauden kanssa voi olla niin totaalista. Hoidoista toipuvan kannalta asia on kuitenkin akuutti – jaksaminen on lopussa juuri kun tuki ja hoiva ympäriltä katoaa.

Mistäkö sitten olen asian keksinyt? Noh, tietysti minulla on siihen henkilökohtainen kosketuspinta – äitini on parhaillaan syöpähoidoissa (jotka onneksi näyttävät tepsivän!) ja hiljattain siskontyttäreni Camilla kävi läpi rajut hoidot.

Camillalla on paljonkin sanottavaa toipumisvaiheesta: ”Syöpähoitojen aikana elämä on pelottavaa, mutta samalla sitä on parhaalla mahdollisella huolenpidolla. Hoitojen päätyttyä moni jää yksin, vaikka elämä ei palaa entiselleen sormia napsauttamalla kun lääkäri sanoo ”remissio”. Syöpä on ehkä poissa, mutta fyysinen ja henkinen palautuminen voi viedä paljonkin aikaa, eikä kaikesta edes voi toipua. Toivoisin, että syöpäpotilaiden hyvinvoinnista välittäisi jokin taho senkin jälkeen kun leikkaukset on tehty, myrkyt tiputettu ja säteet sädetetty. Syövästä toipuvan ei pitäisi joutua taistelemaan toimeentulosta, mielenterveyspalveluista ja kuntoutuksesta. Hiipuneilla voimilla pitäisi saada levätä ja parantua, ei taistella byrokratian kanssa.”

Camilla tietää, mistä puhuu. Syöpä tuli selätettyä, mutta dramaattiset hoidot vahingoittivat jalkojen hermoja niin, että Camilla käyttää pyörätuolia. Hoidoista on nyt kaksi vuotta. Camilla on onnekas, hänellä on lapsi ja perhe ja iso tukiverkosto. Nyt kun hän itse ei enää ole tuen tarpeessa, hänen mielestään on tärkeää, että asia on esille ja muille samassa tilanteessa oleville olisi tulevaisuudessa enemmän tukea ja turvaa saatavilla.

Camillan tarinasta lisää Menaisissa.

Meikäläinen on ihan noviisi blogin pitäjänä verrattuna Camillaan, jonka suosittu Kaksin kaunihimpi -blogi löytyy täältä.

Jos tiedät yrityksen tai yrittäjän, joka voisi olla kiinnostunut lähtemään mukaan tukemaan tärkeää asiaa, laita viestiä vaikka kommentteihin tai Brother Christmasille.

2 thoughts on “Siitä syövästä vielä ja hyväntekeväisyydestä.

Add yours

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Voimanlähteenä WordPress.com.

Ylös ↑

%d bloggers like this: